Monday, 16 July 2018

Sałatka ziemniaczana...


"Potato salad is a summer favourite and easy to rustle up in bulk making it an ideal dish for barbecues and parties. This particular potato salad recipe ensures that creamy consistency materialises every time with the help of crème fraiche, mayonnaise and beautiful new potatoes."

U mnie w domu raczej nie znajduje zwolenników... Czym się specjalnie nie martwię, bo oznacza to tylko i wyłacznie, że cała przygotowana porcja dostanie się mnie. Osobiście i personalnie wolę sałatkę ziemniaczana świeżo przygotowana i w temperaturze pokojowej, ale po kilku godzinach, czy nawet dniu, lub dwóch, nie traci ona specjalnie na strakcyjności i jest jak najbardziej zjadliwa. Dodatkowo jest oczywiście znakomitym dodatkiem do jakiegokolwiek grilla i wszelakich grillowanych mięs i warzyw. 

Generalna inspiracja ze strony Love Potatoes.

Składniki:
(na okolice 3-4 porcji, zależnie od użytych dodatków i apetytu)

  • 500g małych ziemniaków - najlepiej odmiany sałatkowej; pokrojonych na połówki, jeśli sa różnej wielkości 
  • 1 czerwona cebula, drobniutko posiakana
  • 2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku
  • 2 czubate łyżki dobrego, gęstego jogurtu greckiego lub creme fraiche
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki octu z białego wina
  • sól i pieprz, do smaku
  1. Włóż ziemniaki do gotujacej się lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości - około 15-20 minut. Odcedź i ostudź.
  2. Wymieszaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku octem winnym. Delikatnie wymieszaj z ziemniakami, cebula i szczypiorkiem. Dopraw do smaku.




1 comment:

  1. sałatki ziemniaczane to ja uwielbiam pod każdą postacią

    ReplyDelete