Składniki:
(około 12-14 skrzydełek, czyli okolice 1kg)
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- spora szczypta ostrej papryki w proszku, lub do smaku
- sól i pieprz, do smaku
- W miseczce wymieszaj miód, keczup, musztardę. Dodaj papryki, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Oczyszczone, umyte skrzydełka zalej marynatą i dobrze wymieszaj. Zostaw na noc w lodówce.
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Zamarynowane skrzydełka przełóż do naczynia żaroodpornego lub wyłożonej folia aluminiowa blaszki. Przykryj (folia aluminiowa, lub pokrywka) i piecz około 30 minut.
- Następnie zwiększ temperaturę do 200stC, zdejmij pokrywkę/folię i piecz kolejnych 20 minut. Podawaj z frytkami, sałatka ziemniaczana i/lub dobrym chlebem.
Przepis, zmodyfikowany lekko, z bloga Słodkie Okruszki.
A tak nawiasem mówiac, jakby ktoś, kiedyś, gdzieś zastanawiał się, jak łatwo/trudno robi się zdjęcia jedzenia, w towarzystwie dzieci:
ale pyszne!!! Ostatnio robiło robiłam w podobnej marynacie szynkę
ReplyDeleteMniam,kocham taką marynatę ☺☺
ReplyDelete