Monday, 30 July 2018

Kasza bulgur z suszonymi pomidorami - pilav...


Bardzo nam smakowało i  zdaje się, że na jednej opcji tego dania nie skończymy, bo w torebce zostało jeszcze całkiem sporo kaszy. Ja osobiście dosypałabym jeszcze odrobię chilli w proszku, lub w płatkach, albo jakieś 1/2 łyżeczki pasty harrisa. Dla tego delikatnego ostrego posmaku, którego troszkę brakuje.    

Przepis z bloga Turcja od kuchni.

Składniki:
(na 2-3 porcje, zależnie z czym podane; u nas wystarczyło spokojnie na lunch dla mnie i dzieci)

6 suszonych pomidorów - w oleju, lub z torebki
szklanka grubego bulguru
łyżka masła
cebula, drobniutko posiekana
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka koncentratu paprykowego
paryka zielona cienka (sivri biber) - u mnie: zwykła, niewielka, żółta papryka
1,5 szklanki wody
sól
pieprz

  1. Masło roztop w garnku, usmaż cebulę. 
  2. Suszone pomidory z woreczka zalej wrzatkiem i zostaw na 5 minut. Odcedź i pokrój na drobne kawałki. Te z oleju wystarczy posiekać. 
  3. Do smażącej się skarmelizowanej cebuli wrzuć cieniutko pokrojoną paseczki paprykę i kontynuuj smażenie. Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykowy, smaż kilka minut aż zacznie pachnieć. 
  4. Wlej 1,5 szklanki wody, wsyp dokładnie umyty bulgur i suszone pomidory, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj 15 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj, przykryj pokrywką i zostaw na kolejnch 10 minut. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj.



2 comments:

  1. Tej kaszy jeszcze nie próbowałam. Ale wygląda bardzo smakowicie:)

    ReplyDelete