Przepis z bloga Kulinarna Maniusia.
Składniki:
(u mnie 22 sztuki, ale można zrobić więcej mniejszych)
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżki kawy Inki
- 200 g cukru pudru lub zwykłego cukru
- 2 małe jajka
- 400 g mąki pszennej
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Masło włóż do miski i zmiksuj z cukrem pudrem. Kiedy składniki się połączą dodaj jajka i jeszcze raz zmiksuj.
- Następnie wsyp mąkę i kawę i wymieszaj łyżką. (Można bez problemu wymieszać wszystko ręcznie i bez użycie miksera). Z masy formuj kulki - ja użyłam swojej ukochanej łyżki do lodów i wyszło sztuk 22. Mniejszych ciastek wyjdzie odpowiednio więcej.
- Kuleczki układaj na blaszce i piecz około 15 minut - dużo zależy od wielkości, bo moje potrzebowały około 20-25 minut. Gotowe przekładaj na kratkę i zostaw do ostudzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
No comments:
Post a Comment