Pyszne i mięciutkie. Wyszło spore, z tortownicy 23cm, a mimo tego rozeszło się w ciagu jednego popołudnia. Zabrałam nawet trochę dla bardzo ciastowej koleżanki. I oddałam ze słowami: 'Decyzję pozostawiam Twojej mamowej etyce: zjadasz sama, czy dzielisz sieę z rodzina!'. Wieczorem przyszła wiadomość: 'Podzieliłam się i teraz żałuję...'
Składniki:
(tortownica 23cm)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 400 g jogurtu naturalnego
- około 400g czereśni
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę wyłozżona papierem do pieczenia.
- Czereśnie wydryluj. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (łyżką lub rózgą). Wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste).
- Przełóż ciasto do foremki, a na wierzchu ułóż gęsto owoce. Piecz około 45-50 minut (do "suchego patyczka"). Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment