Dziecko wymyśliło. Dziecko zrobiło. Dziecko zjadło...
A tak naprawdę dziecko pomysł ze szkoły przyniosło. Bo nasza kuchnia zaserwowała, z okazji jakiejś, lub całkiem bez, dania kuchni południowo-amerykańskiej. I to był koniec spokoju w domu. Słońce złote wynajdowało sekcję międzynarodowa podczas każdej wyzyty w każdym sklepie i żaliło się głośno, jaka to wredna matka mięcha nie chce ugotować i w naleśnika pylnąć...
Ponieważ nasze doświadczenie z kuchnia tego typu jest w najlepszym wypadku minimalne, nie mieliśmy pojęcia, co też kupić. Stanęło na jakimś nowoczesnym wynalazku: miękkich miseczkach tortillowych, które można spokojnie postawić na talerzu i dalej postępować, jak natura przykazała, to jest nadziewać je czym tam się chce, ale bez niebezpieczeństwa umamrania siebie i okolicy.
Składniki:
(na napełnienie 8-10 tacos)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona lub żółta papryka
- oliwa
- 2 zabki czosnku
- szczypta papryki
- 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 500g mielonej wołowiny, dobrej jakości
- 250ml bulionu wołowego, lub warzywnego
- tacos do napełniania (oryginalnie 12, mnie wyszło spokojnie 8)
salsa
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 zielona cebulka sałatkowa
- około 1 łyżki posiekanej kolendry
- sok z połowy limonki
guacamole
- 1 duże, dojrzałe awokado
- czubata łyżka jogurtu greckiego
- sok z limonki, do smaku
- Obierz i posiekaj cebulę, oczyść i posiekaj papryki. Przysmaż, aż będa miękkie, na łyżce oliwy, w sporym garnku i na niewielkim ogniu.
- Obierz czosnek i przeciśnik przez praskę. Dodaj do garnka razem z papryka i kuminem. Smaż 1-2 minuty. Wrzuć mięso i smaż, aż zbrazowieje.
- Wlej wywar, przykryj i gotuj przez 45 minut, do czasu, aż niemal cały płyn wyparuje.
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Salsa: posiekaj pomidory i cebulkę, wymieszaj z kolendra i sokiem z limonki, dopraw do smaku.
- Guacamole: wyjmij pestkę z awokado, wybierz miaższ łyżka i zgnieć widelcem w miseczce. Dodaj sok z limonki i jogurt. Delikatnie wymieszaj.
- Rozłóż tacos na blaszce i podgrzej w piekarniku - oryginalne powinny być chrupiace.
- Napełniaj mięsem, salsa i guacamole.
No comments:
Post a Comment