Przepis z bloga Gin.
Składniki:
(tortownica 23cm)
- 4 jajka
- 100g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- 250g marcepanu
dodatkowo
- 200 g rabarbaru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki cukru perłowego (opcjonalnie, ja nie miałam)
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
- Rabarbar pokój na kawałki grubości 1 cm. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Masło rozpuść i przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawaj mąkę i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wsyp marcepan i połącz.
- Przelej ciasto do przygotowanej blaszki. Na wierzch ciasta wyłóż rabarbar, delikatnie go w nie wciskając. Posyp ewentualnie cukrem perłowym. Piecz około 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Podawaj letnie, albo wystudzone, z lodami, lub kleksem bitej śmietany.
No comments:
Post a Comment