Monday 24 July 2017

Miodowe serniczki z patelni...


Bardzo, bardzo pyszne. Po prostu. Reszta towarzystwa była w szkole, więc załapaliśmy się na smakołyk tylko we dwójkę - ja i Didi. I wiele więcej nie było nam do szczęścia potrzebne... Placuszki sa delikatnie miodowe, mocno sernikowate. Nie puszyste - w przepisie brakuje 'podnośnika', jak drożdże, czy proszek do pieczenia.   
Przepis, minimalnie zmieniony, z bloga Sio-smutki.
Składniki:
(na 8-10 sztuk)
  • 250g opakowanie serka quark (oryginalnie gładki twaróg z wiaderka)
  • 5 łyżek maki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • olej do smażenia
  1. Wymieszaj dokładnie jajko z twarogiem (łyżką, nie mikserem, bo masa będzie zbyt rzadka), dodaj mąkę i miód. Powinno powstać gęste ciasto.
  2. Wykładaj je łyżką na rozgrzany olej i smaż placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na chwilę do odsączenia na talerz wyłożony papierem. Podawaj z cukrem pudrem lub płynnym miodem. 


No comments:

Post a Comment