Tuesday 16 August 2016

Warzywne leczo...



Przepis, lekko zmieniony, z bloga Half hour cook.
Składniki:
(spokojnie na 4-5 porcji)
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 400g cieciorki (waga po odcedzeniu; to mniej-więcej 2 puszki, lub można użyć cieciorki namoczonej przez noc i ugotowanej w domu)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 średnie marchewki
  • 4 zabki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki oleju
  1. Cukinię i cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, a czosnek drobno posiekaj. W sporym garnku rozgrzej olej i podsmaż przez kilka minut warzywa.
  2. Wlej koncentrat pomidorowy, rozmieszany w bulionie, zagotuj całość i duś pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez około 15 minut. 
  3. Dodaj cieciorkę, dopraw do smaku i duś jeszcze 10 minut. Idealne z ryżem, u nas sprawdziło się wspaniale z kasza kus-kus, ale kawałek dobrego pieczywa też będzie w sam raz. 

No comments:

Post a Comment