Przepis, lekko zmieniony, z bloga Half hour cook.
Składniki:
(spokojnie na 4-5 porcji)
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 400g cieciorki (waga po odcedzeniu; to mniej-więcej 2 puszki, lub można użyć cieciorki namoczonej przez noc i ugotowanej w domu)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 średnie marchewki
- 4 zabki czosnku
- sól i pieprz
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki oleju
- Cukinię i cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, a czosnek drobno posiekaj. W sporym garnku rozgrzej olej i podsmaż przez kilka minut warzywa.
- Wlej koncentrat pomidorowy, rozmieszany w bulionie, zagotuj całość i duś pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez około 15 minut.
- Dodaj cieciorkę, dopraw do smaku i duś jeszcze 10 minut. Idealne z ryżem, u nas sprawdziło się wspaniale z kasza kus-kus, ale kawałek dobrego pieczywa też będzie w sam raz.
No comments:
Post a Comment