W sam raz na powitanie jesieni... Proste, ucierane ciasto, które nada się idealnie jako baza dla wszelakich owoców. Bo myślę, że na przykład z morelami, brzoskwiniami, lub śliwkami będzie równie udane, jak z jabłkami...
Składniki:
(u mnie tortownica 23cm)
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 małe jabłko, pokrojone na cienkie półplasterki
- garść puszkowanego ananasa w kawałkach, bardzo dobrze odsaczonego z zalewy
- garść żurawiny
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę/tortownicę - wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Nadal mieszając mikserem, ale na najmniejszych obrotach dodawaj kolejno: żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylej na blaszkę, a na wierzchu ułóż owoce - plasterki jabłek powbijaj lekko, to samo kawałki ananasa, a na koniec posyp żurawiną. Piecz około 45 minut. Zostaw do ostudzenia i ewentualnie oprósz cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment