Friday 26 August 2016

Ciasto ucierane z jabłkami, ananasem i żurawiną...

W sam raz na powitanie jesieni... Proste, ucierane ciasto, które nada się idealnie jako baza dla wszelakich owoców. Bo myślę, że na przykład z morelami, brzoskwiniami, lub śliwkami będzie równie udane, jak z jabłkami...


Przepis z bloga Bajkorada.
Składniki:
(u mnie tortownica 23cm)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe jabłko, pokrojone na cienkie półplasterki
  • garść puszkowanego ananasa w kawałkach, bardzo dobrze odsaczonego z zalewy
  • garść żurawiny
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę/tortownicę - wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Nadal mieszając mikserem, ale na najmniejszych obrotach dodawaj kolejno: żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto wylej na blaszkę, a na wierzchu ułóż owoce - plasterki jabłek powbijaj lekko, to samo kawałki ananasa, a na koniec posyp żurawiną. Piecz około 45 minut. Zostaw do ostudzenia i ewentualnie oprósz cukrem pudrem.




No comments:

Post a Comment