Szybkie. Niezbyt słodkie. W sam raz na wypad do parku, albo szybki podwieczorek. Nam smakowało, dzieciory pożarły bez zażaleń, ale tak sobie myślę, że w razie cukrowego kryzysu można by było dodać na przykład odrobinę cukru pudru do masła orzechowego. Albo spróbować opcji PB&J - nadziać je dodatkowo 1/2 łyżeczki dżemu...
Składniki:
(na 7-8 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru (użyłam białego)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średniej wielkości banan
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- masło orzechowe
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 8 papilotkami.
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj jajko, mleko i olej- całość wymieszaj.
- Mokre składniki wlej do suchych i połącz mikserem do uzyskania jednolitej masy.
- Do papilotek nakładaj na przemian: łyżkę ciasta, łyżeczkę masła orzechowego i kolejną łyżkę ciasta. Piecz przez około 20-25 minut. Zostaw do ostudzenia na kratce.
No comments:
Post a Comment