Znakomity pomysł na letni obiad. Kasza jest wspaniała, jako dodatek do wielu dań, więc i w połaczeniu z sezonowymi warzywami sprawdziła się idealnie...
:)
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 200g kaszy jęczmiennej
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- garść mrożonej fasolki edamame (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- suszona natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- Kaszę ugotuj w oddzielnym garnku na sypko.
- Na sporej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, cukinię i papryki -pokrojone w kostkę, oraz fasolkę (jeśli używasz). Chwilę podsmaż i zalej bulionem.
- Duś, pod przykryciem i na małym ogniu, aż warzywa będą niemal miękkie. Dodaj kurkumę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
- Rozkładaj warzywa na kaszy i podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment