Thursday 11 August 2016

'101 sandwiches' Helen Graves

Autorka, Helen Graves, mieszka niedaleko mnie i nawet pisuje bloga polecajac lokalne jadalnie (klik). Dlatego, z sentymentu i chęci wsparcia ziomka niejako, zakupiłam z entuzjazmem jej ksiażkę...
'101 sandwiches' zabiera nas w szczegółowa podróż dookoła skromnego wytworu, jakim jest kawałek chleba wszelakiego, otulajacy smaczne nadzienie, na słodko lub na słono. Bo 'kanapka' znana i lubiana w świecie nie kończy się na rozmiękłym kawałku chleba z plasterkami tłustej kiełbasy i krzywo pokrojonym, mokrym pomidorem... Ale zawiera niesamowita kolekcję ciabatt, brioszek, burgerów, tortilli, chlebów na zakwasie, żytnich, białych i razowych; łaczonych z warzywami, klopsikami, pieczonymi mięsami i sosami; z krokietami, stekami, serami, beszamelami i poobiadowymi resztkami.
Dlatego w kategorii 'klasyków' znajdziemy na przykład 'BLT' (bacon-lettuce-tomato),  ale także i 'falafel w chlebku pitta', czy hinduski 'Vada Pav' (popularnie sprzedawany na ulicach Indii, a zawierajacy smażone, ostre ziemniaki i kolekcję czutnejów). W kategorii 'guilty pleasures' - bułkę z frytkami, a w kategorii 'luksusowej' - 'lobster roll' i 'Croque Monsieur'. Znajdziemy przepisy na skomplikowane burgery i pulpety, a także na 'kanapkę misia Paddingtona' ('posmaruj chleb marmolada') i 'The Elvis' - przysmak króla rock-and-roll'a (banany + bekon + masło orzechowe). A w kategorii 'leftovers' znalazła się nawet nasza, polska, swojska i dobrze znana - 'zapiekanka'. 
Podsumowujac: ksiażka jest bardzo sympatyczna. Zawiara nie tylko przepisy na podane kanapki, ale także opisy historii ich powstania. Ja jestem niestety z gatunku tych leniwszych konsumentów i, jeśli nie mam wyraźnie sprecyzowanej potrzeby, zadowalam się raczej tostem z kawałkiem sera i kubełkiem zupy, ale po przejrzeniu wielu niesamowicie apetycznych zdjęć czuję, że skuszę się na niejedna propozycję Helen...
:)   









No comments:

Post a Comment