Bo co smakuje lepiej w jesienny, szary i deszczowy wieczór, niż miseczka goracej, gęstej potrawki, w kremowym, ostrawym sosie...
:)
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 300g pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 250 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- płaska łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
- ugotowany ryż do podania
- Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i z paprykę oczyść i pokrój w kosteczkę. Pieczarki pokrój w plasterki.
- Na sporej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty czosnek i mieloną paprykę, a po minucie paprykę i pieczarki.
- Gdy pieczarki zaczna puszczać wodę (około 5 minut) wlej ocet, a gdy odparuje - bulion i paski kurczaka.Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, sprawdzajac, czy kurczak jest już gotowy.
- Całość wymieszaj ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem wg uznania. Mnie sos wydał się za rzadki, dlatego rozrobiłam płaska łyżkę skrobi kukurydzianej z sosem, wlałam do patelni i gotowałam jeszcze 2-3 minuty.
No comments:
Post a Comment