Składniki:
(na 1 pojemnik)
- 400 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- 100g orzechów włoskich
- 100g ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 30g oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g banana (1 większy, mocno dojrzały)
- Rozgrzej piekarnik do 170-180stC.
- Zmiksuj olej i miód z wanilią i bananem. (Jeśli olej jest w postaci stałej i przypomina raczej smalec możesz podgrzać go lekko w garnuszku, razem z miodem, ale tylko do rozpuszczenia składników, nie do zagotowania).
- Suche składniki wymieszaj w misce, a następnie dokładnie połącz ze zmiksowanym bananem, miodem i olejem. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 - 30 minut. Wymieszaj 1 - 2 razy w międzyczasie. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź granolę. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Inspiracja z bloga Sto kolorów kuchni.
No comments:
Post a Comment