Poniekad dalsza czesc noworocznego wymiatania szafek, lodowki i zamrazarek... Wszelakie sosy, typu
sojowego, salatkowego, czy chilli, sa warte posiadania pod reka i tej odrobiny miejsca, ktora zajmuja w nawet
najbardziej zatloczonej kuchni. Ale, koniec koncow, cos trzeba z nimi zrobic...
:)
Skladniki:
(na zamarynowanie i upieczenie 1.5kg zeberek)
- 2 lyzki oleju
- 3 lyzki keczapu
- 1 lyzka octu balsamicznego
- 2 lyzki ostrego sosu 'sweet chilli'
- sól, do smaku
- 0.5 szklanki wody
- 1.5kg zeberek jagniecych
Marynata: w miseczce wymieszaj dokladnie olej, keczap, ocet, sos chilli, sól i wode.
Żeberka: rozkladaj pojedyncza warstwa na blaszce do pieczenia, wylozonej kawalkiem folii aluminiowej.
Posmaruj dokladnie marynata, przykryj folia aluminiowa i wstaw do lodowki na 5-6 godzin.
Pieczenie: rozgrzej piekarnik do 160stC, wstaw tace i piecz, pod przykryciem, przez 2 godziny; nastepnie zdejmij folie, zwieksz temperature do 200stC i piecz przez kolejnych 40min do godziny, polewajac sokami z dna blaszki od czasu do czasu, az mieso bedzie zezlocone i ladnie przypieczone. Podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment