Sunday 11 January 2015

Muffiny z mlekiem skondensowanym...

Kolejny sposob na wykorzystanie resztek pysznego, ale jakze kalorycznego smakolyku... Kiedy przejedza sie nam juz lodycookies i chlebek bananowy, przyjdzie czas na muffiny. 
Delikatne, niezbyt slodkie i z lekkim, mlecznym posmakiem... Gotowe w 30min i niezastapione do kubelka popoludniowej kawuni...
:)
Przepis ze strony (japonskiej chyba) - cookpad.  

Skladniki:
(na 12 sympatycznych sztuk)
  • 100g masla
  • 60g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 4 lyzki mleka skondensowanego slodzonego
  • 100ml mleka
  • 200g maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  1. Doprowadz maslo, jajka, mleko skondensowane i mleko do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszke muffinkowa z papilotkami. Wymieszaj make z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski.
  2. W osobnej misce utrzyj lyzka maslo. Dodawaj po kolei (zachowujac kolejnosc) cukier, mleko skondensowane, jajka i mleko, mieszajac dokladnie po kazdym skladniku. 
  3. Wlej mieszanke mokrych skladnikow do maki i szybko, ale dokladnie wymieszaj, az do otrzymania gladkiego ciasta. 
  4. Rozkladaj pomiedzy papilotki i piecz przez 20-25min (u mnie - 20min wystarczylo w zupelnosci). Wyjmij na kratke do ostudzenia.

No comments:

Post a Comment