Podobnie, jak Ania, batonik 3 BIT zwany kiedys tam pewnie i jadlam, ale jak wygladal i jak smakowal nie mam kompletnie pojecia. 'Ciasto' przypadlo mi do gustu. Bo jest szybkie do zrobienia. Bo zawiera same dobre rzeczy. Bo skladniki na nie mozna przechowywac zawsze w szafkach. Bo mialam akurat do wykorzystania nadkupione budynie... I, co najwazniejsze, Boze Narodzenie bylo juz na progu, a ja nie mialam kompletnie pomyslu na cos slodkiego. I przede wszystkim czasu na pieczenie!
czekolada na wierzch (gorzka lub mleczna - 100 g) - opcjonalnie
Ugotować budynie z 750 ml mleka. Ostudzić, a następnie zmiksować dodając małymi porcjami masło.
Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową (puszkę można trochę podgrzać, ułatwi to smarowanie). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, a na nie wylać masę budyniową, którą również przykryć herbatnikami.
Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, wylać na ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch ewentualnie zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
No comments:
Post a Comment