Tuesday 6 January 2015

Ciasto 3 BIT...

Podobnie, jak Ania, batonik 3 BIT zwany kiedys tam pewnie i jadlam, ale jak wygladal i jak smakowal nie mam kompletnie pojecia. 'Ciasto' przypadlo mi do gustu. Bo jest szybkie do zrobienia. Bo zawiera same dobre rzeczy. Bo skladniki na nie mozna przechowywac zawsze w szafkach. Bo mialam akurat do wykorzystania nadkupione budynie... I, co najwazniejsze, Boze Narodzenie bylo juz na progu, a ja nie mialam kompletnie pomyslu na cos slodkiego. I przede wszystkim czasu na pieczenie! 
:)

Przepis (bardzo lekko zmieniony) od Ani z Bajkorady.

Składniki:
(na blaszka 23cm x 23cm byla idealna)
  •  herbatniki (około 16 sztuk na 1 warstwę)
  •  masa kajmakowa (puszka 400 g)
  •  2 budynie waniliowe lub smietankowe, z cukrem
  •  750 ml mleka
  •  100 g masła
  •  450 ml śmietanki do ubijania (30%)
  •  1-2 łyżki cukru pudru, lub wiecej, do smaku
  •  czekolada na wierzch (gorzka lub mleczna - 100 g) - opcjonalnie
  1. Ugotować budynie z 750 ml mleka. Ostudzić, a następnie zmiksować dodając małymi porcjami masło. 
  2. Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową (puszkę można trochę podgrzać, ułatwi to smarowanie). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, a na nie wylać masę budyniową, którą również przykryć herbatnikami. 
  3. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, wylać na ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch ewentualnie zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 

No comments:

Post a Comment