Sunday 29 June 2014

Cytrynowy kurczak po chińsku. Z makaronem....

Na szybki obiad. Na kolacje w pospiechu. Na sobotni lunch... Bez pospiechu.
:)

Przepis ze strony BBC Good Food.

Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 1 lyzka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 250ml wywaru z kurczaka, lub warzywnego
  • 1 lyzka sosu sojowego, lub ewentualnie nieco wiecej, do smaku 
  • 3 spore, lub 4 mniejsze pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone na kawalki
  • 1 lyzka skrobi kukurydzianej *
  • 2 lyzki oleju
  • 2 marchewki, pokrojone na cieniutkie plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na kawalki
  • 150g fasolki, pokrojonej na 1.5cm kawalki
  1. W miseczce, lub niewielkim dzbanku wymieszaj miód, sok z cytryny, wywar i sos sojowy. W sporej misce wymieszaj kurczaka ze skrobia, tak, by kazdy kawalek byl pokryty. Rozgrzej olej na nieprzywierajacej patelni i smaz kurczaka, az zmieni kolor na lekko zlotawy, a brzegi beda chrupiace. 
  2. Dodaj marchewke, papryke i fasolke, smaz kolejna minute, a nastepnie wlej mokra mieszanke, zagotuj i gotuj na malym ogniu przez 10min, lub do czasu, az warzywa beda miekkawe. Dopraw do smaku. Podawaj z chinskim makaronem.
* Jesli sos wydaje sie za rzadki mozna rozrobic lyzeczke skrobi z odrobina wody, wlac do garacego dania, dobrze wymieszac i gotowac kolejne 2min.

No comments:

Post a Comment