Wzorowalam sie na przepisie Berniki, ktory odrobine zmienilam - generalnie, zeby nadrobic brak zapomnianych ze sklepu skladnikow... :)
Skladniki:
(na 3-4 porcje; spokojnie na 7-10 nalesnikow, zaleznie od wielkosci)
- 7-10 gotowych nalesnikow, z ulubionego przepisu (ja robie nadmiarowe poprzedniego dnia, przy okazji obiadu z nalesnikami na slodko)
- 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- pierś z kurczaka, umyta, oczyszczona i pokrojona na male kawalki
- 1 niewielka cukinia, pokrojona na plasterki
- cebula, posiekana drobno
- 300ml śmietanki kremowki 36%
- sól i pieprz, do smaku
- oliwa, do smazenia
- 150 g sera miekkiego, z plesnia (u mnie 'Bavarian blue', o konsystencji podobnej do sera brie, z plesniowa obwodka i z odrobina niebieskiego w srodku), pokruszonego na kawalki
- 2 lyzki drobno startego Parmezanu
- Cebule wrzuc na patelnię z rozgrzana łyzka oliwy. Smaż aż sie lekko zrumieni. Dodaj pieczarki i zostaw na sporym ogniu, mieszajac od czaso do czasu, az odparuje wiekszosc wody. Dorzuc cukinie i smaz do miekkosci. Dopraw do smaku i wyjmij warzywa na talerz.
- Wrzuc na te sama patelnie pierś z kurczaka i smaz do zrumienienia, dopraw solą i pieprzem. Dodaj do grzybow, wymieszaj, chwilę przesmaż. Dodaj śmietanę i ser. Podgrzewaj, az sos lekko zgestnieje, a ser sie ropzpusci. Zestaw patelnie z ognia.
- Foremke do zapiekania posmaruj masłem lub olejem. Na każdy naleśnik nakładaj porcję nadzienia (mniej sosu a wiecej grzybów i miesa), zawijaj i układaj w foremce. Góre naleśników polej sosem z nadzienia i resztkami warzyw. Posyp Parmezanem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC., na jakieś 20 minut, lub do czasu, az ser sie stopi, a calosc lekko zarumienieni. Podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment