Saturday 7 June 2014

Deser z mascarpone, kawą i bananami...

Odrobine inna wersja tiramisu, mozna powiedziec... Bez surowych jajek, ale za to z kremowym, waniliowym, angielskim sosem do deserow custard. U mnie przepis sprawdzil sie znakomicie, kiedy szukalam sposobu na wykorzystanie 1/2 pojemnika serka mascarpone, ktory zwykle zostaje mi w lodowce, kiedy robie... tiramisu.
Pomysl pochodzi ze strony BBC Good Food - 'Banana & custard pots'.

Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 3 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 250g pojemnika mascarpone
  • 250ml swiezego custard
  • 1 lyzka cukru pudru
  • biszkopty do tiramisu (lady fingers, Savoiardi) - mialam akrat naprawde spore, wiec wystarczylo tylko 6 sztuk
  • 2 banany, pokrojone na plasterki
  • 2-3 kosteczki ciemnej czekolady, startej drobniutko; do dekoracji


  • Wsyp kawe do plytkiego, szerokigo naczynia i zalej 150ml wrzacej wody, wymieszaj i zostaw do ostudzenia. Przygotuj 4 niewielkie szklanki.
  • Zmiksuj razem mascarpone, custard i cukier puder. Polam biszkopty na kawalki, dostosowane wielkoscia do uzywanych szklanek; zamaczaj kazdy kawalek w ostudzonej kawie i ukladaj jedna warstwa na dnie szklanek. 
  • Nakladaj po lyzce kremu na wierzchu biszkoptow, a na kremie warstwe plasterkow bananow. Powtarzaj warstwy jeszcze raz: biszkopty, krem, banany. Posyp wierzch starta czekolada. Wstaw do lodowki na minimum 10-15min do schlodzenia.


  • No comments:

    Post a Comment