Wednesday 11 June 2014

Makaron miniaturowe kokardki ze szparagami, cukinią i kozim serem...


Skladniki:
(na 2-3 porcje) 
  • 2 lyzki oliwy + odrobina do pokropienia przed jedzeniem
  • 200g szparagow, oczyszczonych i pokrojonych na niewielkie kawalki
  • 1 niewielka czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w gruba kostke
  • 1 cukinia, oczyszczona i pokrojona w gruba kostke
  • 250g makaronu miniaturowe kokardki
  • niewielka kostka, okolice 50-70g, twardego koziego sera, startego
  • sól i pieprz 
  1. W duzym garnku zagotuj dobrze osolona wode i ugotu makaron wedlug opisu na opakowaniu - u mnie 8min. Odcedz.
  2. W miedzyczasie na sporej patelni rozgrzej oliwe. Dodaj papryke i cukinie, smaz na srednim ogniu do czasu, az warzywa lekko zmiekna, dorzuc szparagi. Dopraw do smaku. Smaz, az warzywa beda ugotowane i miekkawe, ale nie rozgotowane i wciaz 'al dente'.
  3. Wsyp ugotowany makaron do warzyw, dobrze wymieszaj. Posyp startym serem i pokrop odrobina oliwy. Podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment