Pyszna... Ostrawa, wiec nie dla wszystkich... Ale za to w sam raz na rozgrzewke, na te paskudne dni, kiedy to wlasciwie nie wiadomo: zima to jeszcze, czy juz wiosna?...
Przepis pochodzi ze starego numeru magazynu 'Olive', z marca 2011 roku - 'Tex mex lentil and chipotle soup'.
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
do podania, opcjonalnie kazde z osobna, albo wszystko razem:
Na odrobinie oliwy usmaz do miekkosci cebule, selera, zielone chilli i marchewke. Dodaj kumin i paste chipotle i smaz przez minute. Wlej pomidory, 400ml wody i wsyp soczewice, zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj 30min, lub do miekkosci soczewicy. Dopraw do smaku. Zmiksuj na gladko blenderem. Podawaj w kubeczkach/miseczkach, z kleksem kwasnej smietany, pokropione Tabasco i z garstka chrupek.
No comments:
Post a Comment