"What you're making, in effect, is pesto pancakes - and these will be better if you use "fresh" pesto that comes in a tub, not in a jar - which can be whizzed up in a blender and then needs a moment or two in a hot pan before being wrapped around sliced, tenderly pink ham."
Skladniki:
(na 4-5 sztuk, czyli na 1-2 porcje)
- 75g zielonego pesto
- 1 jajko
- 75g maki
- 150ml mleka
- olej do smazenia
- 5 sporych, cienkich plastrow szynki
- Wymieszaj/zmiksuj razem, na ciasto, pesto, jajko, make i mleko.
- Pokrop olejem patelnie z grubym dnem i wytrzyj papierowym recznikiem jakikolwiek nadmiar oleju. Rozgrzej na srednim ogniu.
- Wylewaj na patelnie okolo 100ml ciasta, przechylajac ja szybko dookola, tak by byla cala pokryta rownomiernie i by powstal cienki nalesnik.
- Kiedy wierzch nalesnika bedzie suchy, a brzegi lekko odstajace od patelni, przewracaj na druga strone i zostaw na kolejnych 30 sekund.
- Przekladaj gotowe nalesniki kawalkami papieru lub pergaminu do pieczenia, a kiedy wszystkie beda gotowe nakladaj plastry szynki zwijaj w ruloniki, lub skladaj w trojkaty.
No comments:
Post a Comment