Sunday 16 March 2014

Zielone naleśniki Nigelli Lawson...

Przepis Nigelli Lawson z ksiazki 'Nigella Express' - 'Green eggs and ham':
"What you're making, in effect, is pesto pancakes - and these will be better if you use "fresh" pesto that comes in a tub, not in a jar - which can be whizzed up in a blender and then needs a moment or two in a hot pan before being wrapped around sliced, tenderly pink ham."

Skladniki:
(na 4-5 sztuk, czyli na 1-2 porcje)
  • 75g zielonego pesto
  • 1 jajko
  • 75g maki
  • 150ml mleka
  • olej do smazenia
  • 5 sporych, cienkich plastrow szynki
  1. Wymieszaj/zmiksuj razem, na ciasto, pesto, jajko, make i mleko.
  2. Pokrop olejem patelnie z grubym dnem i wytrzyj papierowym recznikiem jakikolwiek nadmiar oleju. Rozgrzej na srednim ogniu.
  3. Wylewaj na patelnie okolo 100ml ciasta, przechylajac ja szybko dookola, tak by byla cala pokryta rownomiernie i by powstal cienki nalesnik. 
  4. Kiedy wierzch nalesnika bedzie suchy, a brzegi lekko odstajace od patelni, przewracaj na druga strone i zostaw na kolejnych 30 sekund. 
  5.  Przekladaj gotowe nalesniki kawalkami papieru lub pergaminu do pieczenia, a kiedy wszystkie beda gotowe nakladaj plastry szynki zwijaj w ruloniki, lub skladaj w trojkaty.

No comments:

Post a Comment