Sunday 23 March 2014

Waniliowo... Pudding ryżowy mocno waniliowy.


Ostatnia juz propozycja do tegorocznego Waniliowego Weekendu
Pyszny... Kremowy... Niezbyt slodki... Naprawde mocno waniliowy pudding ryzowy. Odrobina dodanego mielonego cynamonu komponuje sie znakomicie, ale i bez niego calosc bedzie zjadliwa...
Przepis znalazlam na stronie producenta serka kremowego Philadelphia - Vanilla and Cinnamon Risotto Pudding

Skladniki:
(na 4 niewielkie porcje)
  • 600ml mleka
  • 1 laska wanilii, rozkrojona na 2 czesci
  • 100g ryzu do risotto, np. arborio
  • 80g serka kremowego, np. Philadelphia
  • 4 lyzeczki drobnego cukru
  • 1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
  • garstka platkow migdalowych, tostowanych
  • 4 lyzeczki dzemu, u mnie - truskawkowy
  1. Do sporego garnka, z grubym dnem, wlej mleko, wsyp ryz i dodaj laske wanilii. Postaw na niewielkim ogniu i gotuj przez 30min, mieszajac od czasu do czasu. Ja gotowalam 20min pod przykryciem, a ostatnie 10min - mieszajac czesto i bez pokrywki.
  2. Wmieszaj serek, cukier i cynamon. Zostaw na chwile, by serek sie rozpuscil.
  3. Podawaj deser od razu, mocno cieply, z kleksem dzemu i platkami migdalowymi. 

No comments:

Post a Comment