Pyszny... Kremowy... Niezbyt slodki... Naprawde mocno waniliowy pudding ryzowy. Odrobina dodanego mielonego cynamonu komponuje sie znakomicie, ale i bez niego calosc bedzie zjadliwa...
Skladniki:
(na 4 niewielkie porcje)
- 600ml mleka
- 1 laska wanilii, rozkrojona na 2 czesci
- 100g ryzu do risotto, np. arborio
- 80g serka kremowego, np. Philadelphia
- 4 lyzeczki drobnego cukru
- 1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
- garstka platkow migdalowych, tostowanych
- 4 lyzeczki dzemu, u mnie - truskawkowy
- Do sporego garnka, z grubym dnem, wlej mleko, wsyp ryz i dodaj laske wanilii. Postaw na niewielkim ogniu i gotuj przez 30min, mieszajac od czasu do czasu. Ja gotowalam 20min pod przykryciem, a ostatnie 10min - mieszajac czesto i bez pokrywki.
- Wmieszaj serek, cukier i cynamon. Zostaw na chwile, by serek sie rozpuscil.
- Podawaj deser od razu, mocno cieply, z kleksem dzemu i platkami migdalowymi.
No comments:
Post a Comment