Mieciutki... Szybki do przygotowania... Znakomity, jako sposob na zuzycie zalegajacych bananow... No i ten brak dodatkowego cukru - baaardzo kuszacy...
;)
Skladniki:
(na maly bochenek, mozna pokroic na okolo 8-10 plastrow)
- 125g razowej maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising wholemeal flour'; klik-klik)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka cynamonu
- 75g sultanek
- 50g masla, stopionego
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 lyzka mleka
- 3 bardzo dojrzale banany, rozgniecione widelcem
dodatkowo
- foremka na 450g bochenek, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia
- do podania, do wboru: golden syrup, syrop z agawy, miód
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Wsyp do sporej miski make, proszek do pieczenia, cynamon, sultanki i dobrze wymieszaj. W osobnej misce, lub dzbanuszku, wymieszaj mokre skladniki: maslo, wanilie, jajko, mleko i rozgniecione banany. Wlej mieszanke mokrych skladnikow do mieszanki suchych i szybko wymieszaj, do uzyskania w miare gladkiego, mokrego ciasta.
- Przelej gotowe ciasto do przygotowanej foremki i piecz 30-40min (dobrze jest zaczac sprawdzac juz po 30min), lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, zostaw do przestudzenia na 10min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do ostudzenia.
- Podawaj pokropione miodem, syropem z agawy, lub golden syrup.
No comments:
Post a Comment