Przepis znalazlam w Krainie Smakow.
Wyszly przepyszne, mocno waniliowe ciacha. Upieklam od razu sztuk sporych 15, a 8 zamrozilam... I bylo to znakomite posuniecie - im mniej takich pokus pod reka, tym lepiej!
:)
Składniki:
(mnie wyszly 23 spore ciacha, ale spokojnie mozna zrobic dwa razy tyle mniejszych)
Masło ucieramy z cukrami, dodając po jednym jajku i łyżeczce esencji waniliowej. Mąkę mieszamy z sodą oraz solą. Dodajemy do masy maślanej i ucieramy. Na koniec wsypujemy czekoladę i całość mieszamy (najlepiej zrobić to ręką). Z ciasta formujemy kuleczki, lekko je rozpłaszczamy i przekładamy na blachę w równych odległościach. (Ja oczywiscie w takie hocki sie nie bawie - porcje ciasta nakladalam lyzka.) Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 12-14 minut. Studzimy na kratce.
No comments:
Post a Comment