Skladniki:
(na 4 porcje, ja robilam z polowy)
- 8 lyzek oliwy
- 300g tzw. sprouting broccoli, o mniej zwartych, malych kwiatostanach - u mnie: odmiana purpurowa
- 2 zabki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
- 6 lyzek orzeszkow piniowych
- 1 czerwona papryczka chilli, srednio ostra, oczyszczona z pestek i pokrojona drobniutko - ja pominelam: dzieci!
- 100ml wytrawnego, bialego wina
- 500g makaronu 'muszelki'
- 150g swiezo startego Parmezanu - mnie sie to wydawalo strasznie duzo, uzylam okolo 4-5 lyzek
- 10 listkow purpurowej bazylii, do podania
- sól i pieprz
- Rozgrzej oliwe na srednim ogniu, na sporej patelni, lub w woku i stir-fry brokula z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i chilli przez 3min, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka.
- Dopraw sola i pieprzem, wlej wino i gotuj na srednim ogniu kolejnych 8min. Brokuly powinny byc al dente.
- W miedzyczasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu: w sporym garnku wrzacej, posolonej wody do czasu, az bedzie al dente. Odcedz i wrzuc z powrotem do garnka.
- Dodaj brokulowa mieszanke do garnka z makaronem i postaw na malutkim ogniu.
- Posyp Parmezanem i mieszaj delikatnie calosc przez 20 sekund, az sos pokryje rownomiernie makaron.
- Podawaj od razu, udekorowane listkami bazylii.
Przepis Gino D'Acampo.
No comments:
Post a Comment