Saturday 15 June 2013

Granola mocha...

Pyszna! Ale zdecydowanie dla kawoszy, bo smak espresso jest mocno wyczuwalny. 
Przepis z bloga Rachel cooks 'Almond Mocha Granola'

Skladniki:
(na pojemnik 1-litrowy)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 3 szklanki platkow owsianych
  • 1 szklanka platkow migdalowych
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/2 szklanki brazowego cukru - u mnie: demerara
  • 2 lyzki mielonego lnu
  • 2 lyzki espresso w proszku
  • 6 lyzek oleju kokosowego
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki czipsow z ciemnej czekolady
  • 1/2 szklanki czipsow z mlecznej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 150stC. Wyloz duza blaszke pergaminem do pieczenia. W sporej misce wymieszaj platki owsiane, migdaly, sól, cukier, mielony len i proszek espresso. W osobnej miseczce wymieszaj olej z wanila. Wlej mokre skladniki do suchych i bardzo dobrze wymieszaj. Wysyp na blasze, wyrownaj, by warstwa byla rownomierna i piecz przez 15min. Nastepnie przemieszaj i piecz kolejnych 15-20min, lub do czasu, az granola bedzie zloto-brazowa. Zostaw do calkowitego ostudzenia i wmieszaj czekolade. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

No comments:

Post a Comment