Przepis, bardzo tylko minimalnie zmieniony, z Kwestii Smaku.
A razem ze mna z wyzwaniem 'deser z rabarbarem' zmierzyli sie: Ania, Gin, Panna Malwinna, Siankoo, Maggie, Wojciech, Mirabelka, Siaśka i Dobromiła.
Bardzo dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie!
Składniki:
owoce
owoce
ciasto
sos karmelowy
Formę o wymiarach 20 x 30 x 6 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Owoce:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do formy razem z pokrojonym na kawałki rabarbarem, skropić sokiem z cytryny.
Ciasto:
Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 5 minut aż piana będzie gęsta. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni.
Sos karmelowy:
Do rondelka wlać 125 ml wody, dodać cukier i golden syrup. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 - 35 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu można je trochę przestudzić, wówczas sok z dna naczynia się zredukuje. Następnie posypać cukrem pudrem i nabierać łyżką. Najsmaczniejsze jest na ciepło, można podgrzewać.
No comments:
Post a Comment