Czyli:
Biala fasolka i suszone pomidory
Fran Warde '30 minute Italian'
Pyszna, ale bardzo syta salatka. Z kawalkiem dobrego chleba sprawdzi sie spokojnie, jako niewielki posilek.
Skladniki:
(na 2-4 porcje)
- 2 lyzki oliwy
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 zabek czosnku, zgnieciony i posiekany
- 400g puszka bialej fasolki, u mnie: cannellini, odcedzonej i ewentualnie oplukanej
- 125g suszonych pomidorow w oliwie, dobrze odcedzonych i z grubsza posiekanych - jak dla mnie, to bylo duzo za duzo, polowa wystarczylaby w zupelnosci
- 1 lyzka posiekanych drobno czarnych oliwek
- 2 lyzki posiekanych kaparow
- 2 lyzki posiekanego tymianku
- 1 lyzka oliwy extra virgin
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- Rozgrzej oliwe na patelni, dodaj cebule i czosnek i smaz na sporym ogniu, mieszajac, az nabiora ladnego, zlotawego koloru. Wyjmij z patelni.
- Włóż fasolke do sporej miski, dodaj cebule i czosnek i wymieszaj. Dodaj pomidory, oliwki, kapary, tymianek, oliwe extra virgin, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment