Tuesday 18 June 2013

Lasagnette primavera. Bardzo wiosenne...

Przepis pochodzi generalnie z programu Jamiego Olivera '15 minutes meals'. I, jak przystalo na posilek (a dokladnie polowe posilku, bo Jamie robil jeszcze jakies miesko) gotowy w 15 minut, ten makaron jest hiper prosty do przygotowania i ugotowania.
 Lasagnette, to rodzaj makaronu: wstążki szersze, niz tagliatelle, okolice 2.5cm, ale nie tak szerokie, jak lasagne.
A 'primavera', to generalna nazwa dania z makaronem, zawierajacego sezonowe warzywa, a czasami kawalki kurczaka, czy krewetki. A do jego wynalezienia w 1977 roku przyznaje sie slynna restauracja La Cirque z Nowego York'u.
 Razem ze mna gotowali: Panna MalwinnaMopsikBartoldzikShinjuWojciechMaggie i Siaśka.

 Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 2 lyzki oliwy
  • 350g pomidorkow koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 300g zielonych szparagow
  • 2-3 zielone cebulki
  • garstka miety, posiekanej
  • 1/2 szklanki mrozonego groszku
  • 2 zabki czosnku
  • 250g opakowanie świeżej lasagne
  • 1 szklanka wrzacej wody
  • starty drobniutko Parmezan, do posypania
Na sporej patelni rozgrzej oliwe. Odetnij zdrewniale konce szparagow, a reszte pokroj na 'talarki' o szerokosci okolo 1cm. Posiekaj cebulki. 
Wrzuc szparagi, pomidorki, cebulke, groszek i miete na patelnie, dobrze wymieszaj i zostaw na 3-4min, az pomidorki zaczna pekac. 
Dodaj czosnek - zgnieciony w prasce, wymieszaj. Pokroj plastry lasagne na paski o szerokosci okolo 2.5cm i wrzuc na patelnie razem ze szklanka wrzacej wody. Calosc delikatnie wymieszaj i zostaw na 3-4min (świeży makaron potrzebuje zwykle okolo 2-3min). Dopraw do smaku i podawaj od razu, posypane startym Parmezanem.

No comments:

Post a Comment