Przepis ze strony Easy Cheesy Vegetarian.
Składniki:
(na 3-4 porcje, zależnie z jakimi dodatkami)
- 1-2 łyżki oliwy, lub oleju
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 4 średnie pieczarki, posiekane drobno
- garść jarmużu, drobniutko posiekanego (miałam do zużycia 4 małe gałązki); oryginalnie - duża garść szpinaku
- 400g puszka siekanych pomidorów
- 150g surowego, białego ryżu (u mnie ulubiona 'golden sella')
- 150ml wywaru warzywnego
- 50g startego żółtego sera
Na sporej patelni rozgrzej olej. Dorzuć cebulę, czosnek, pieczarki i jarmuż i smaż na średnim ogniu okolice 10 minut, lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 190stC.
Do patelni z warzywami dodaj ryż, pomidory i wywar. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku (sól, biały pieprz, malutka szczypta cukru) i przełóż do żaroodpornego naczynia - idealnie takiego z pokrywką, ale możesz użyć folii aluminiowej.
Piecz przez około 30 minut, albo do czasu, aż ryż będzie niemal miękki. Wyjmij z piekarnika, przemieszaj, posyp serem i piecz kolejnych 10-15 minut, aż ser będzie stopiony i lekko przypieczony.
Podawaj, jako dodatek do innych dań, albo z sałatką, jako lekkie danie na lunch.
to coś dla mnie
ReplyDelete