Przepis ze strony Oddbox.
Składniki:
(na jakieś 4 porcje)
700g nowych ziemniaków (oryginalnie Jersey Royal, ale małe ziemniaczki, tzw. baby, też się nadadzą)
3 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
1 czerwona cebula, drobniutko posiekana
8-10 malutkich korniszonów, pokrojonych na plasterki
3-4 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
- Pokrój ziemniaki na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Ugotuj do miękkości, odcedź i zostaw na gorącej kuchence, żeby odparowały. Odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce roztrzep widelcem oliwę, musztardy i ocet. Dopraw do smaku i wymieszaj z koperkiem (jeśli używasz), cebulą i korniszonami.
- Powoli dodaj ciepławe ziemniaki do miski z dressingiem, delikatnie wymieszaj, posyp natką i dopraw jeszcze raz do smaku. Podawaj sałatkę w temperaturze pokojowej, albo schłodzoną.
Przechowywanie: do 3 dni, w szczelnym pojemniku, w lodówce.
Zamienniki:
- użyj jakiekolwiek ziemniaki, jakie masz pod ręką;
- użyj octu z białego wina, z cydru, albo nawet soku z cytryny;
- zamień świeży koperek na suszony;
- zamień korniszony na ogórki konserwowe, albo nawet na kapary;
- użyj zielonej cebulki, albo szalotki.
uwielbiam ziemniaczane sałatki
ReplyDelete