3 bardzo dojrzałe banany
1 jajko
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
1/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
1/3 szklanki oleju
1 duże jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 szklanki mąki pszennej ( u mnie: 1/2 szklanki owsianej i 1 szklanka pszennej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 - 1 tabliczki czekolady deserowej, posiekanej
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybraną foremkę/foremki - wyłóż papierem do pieczenia.
Cukry, olej i jajko zmiksuj, lub utrzyj drewnianą łyżką, dodaj rozgniecione widelcem na papkę banany.
W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem, solą i cynamonem. Dodaj do mokrych składników i szybko wymieszaj. Wmieszaj kawałki czekolady.
Przelej ciasto do przygotowanej blaszki/blaszek i posyp wierzch migdałami. Piecz około 40 minut dla 1 bochenka, lub około 20-25 dla dwóch mniejszych (do suchego patyczka).
Krój po całkowitym wystudzeniu.
Wygląda wspaniale, wydaje mi się, że jednak trochę dużo cukru, ale mogę się mylić.
ReplyDeleteAleż oczywiście, że możesz się mylić!
ReplyDeleteToż to śnięte prawo każdego Lecha, Jarosława, Jacka i innego Adama.
Najważniejsze, by z tych pomyłek wyciągać wnioski i się czegoś uczyć.
Pozdrawiam.