Przepis ze strony supermarketu Lidl - Goalie's goulash.
" This vegetarian goulash recipe makes a cheap and healthy meal. If you like, fry the chicken until golden along with the onion, or add chopped chorizo instead. "
Składniki:
(na 4-5 porcji)
1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki
1 zielona, albo żółta papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki
1 czerwona cebula, obrana i posiekana
1 spora marchewka, pokrojona na cienkie półplasterki
1 cukinia, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
8-10 malutkich ziemniaków (tzw. baby potatoes), przekrojonych na połówki, albo ćwiartki
1 łyżka papryki
1/2 łyżki papryki wędzonej (albo dodatkowe 1/2 łyżki zwykłej)
1 puszka siekanych pomidorów (400g)
500ml wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy lub oleju
ugotowany na sypko ryż, do podania
- W sporym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj paprykę i ziemniaki.
- Wmieszaj obie mielone papryki, tak by pokryły warzywa. Wsyp cukinię, dolej wywar i pomidory. Dopraw do smaku.
- Zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a sos zgęstnieje.
- Podawaj z ryżem.
fajne lubię takie dania
ReplyDelete