Przepis (lekko zmieniony) z bloga Dobromiły.
Składniki:
(na tortownicę 23cm)
1 szklanka puree dyniowego (u mnie z puszki, ale można ugotować/upieć i zmiksować dynię w domu)
150g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
500g serka kremowego
3 jajka
łyżeczka cukru waniliowego
150g herbatników digestive
5-6 łyżek oleju kokosowego
polewa:
300ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g cukru
Baza:
- zmiel herbatniki w malakserze, do konsystencji bułki tartej; wymieszaj z olejem i wysyp do tortownicy;
- uklep delikatnie, aby powstała równomierna warstwa i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej
Masa serowa
- cukier wymieszaj z przyprawami i solą;
- w sporej misce utrzyj mikserem serek; powoli dodawaj przyprawiony cukier;
- ciągle ucierając dodawaj pojedynczo jajka;
- na końcu wmieszaj dynię i cukier waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj żaroodporne naczynie z gorącą wodą.
Przelej masę do przygotowanej tortownicy. Wstaw naczynie z wodą na dolną półkę piekarnika. Piecz sernik przez 30 minut, a następnie zmiejsz temperaturę do 165stC i piecz kolejnych 30 minut.
Wymieszaj składniki polewy i polej nią sernik. Zapiekaj przez około 20-30 minut - powinna być ścięta.
Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia w formie. Następnie schłódź w lodówce - najlepiej przez noc.
wspaniały serniczek
ReplyDelete