Smak i zapach wynagradza w 100% bogaty poplon w postaci zapełnionego miskami, garnuszkami i talerzykami zlewozmywaka...
Przepis z bloga Maggie.
Składniki:
(foremka na bochenek-keksówka, okolice 20/10cm)
- 120g masła
- 75g białej czekolady
- 3 duże jajka
- 150g drobnego cukru do wypieków
- 180g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki herbaty matcha
- Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj foremkę wyłożona papierem do pieczenia.
- Masło rozpuść w rondelku - najlepiej delikatnie na malutkim ogniu, tak by nie było wrzace. Czekoladę stop w miseczce umieszczonej nad goraca woda (tak, by dno nie dotykało powierzchni wody). Odstaw do przestudzenia.
- Jajka ubij mikserem z cukrem, na gładka, jasna masę. Makę wymieszaj z sola i proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do jajek - cały czas miksujac na najmniejszych obrotach.
- Wlej masło i zmiksuj całość. Ciasto rozdziel w proporcji 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj, do reszty wmieszaj herbatę.
- Wlej połowę białej masy do foremki, na to wyłóż masę zielona, a następnie resztę białej. Ewentualnie przeciagnij kilka razy patyczek/wykałaczkę przez wszystkie warstwy. Piecz przez około 40-50 minut (trzeba sprawdzać!), lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, przestudź w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
o widzisz ja kiedys kupiłam tą herbate do picia i jak dla mnie masakra i już wiem do czego mogę ją wykorzystac ;)
ReplyDeleteTo samo...
DeleteWypić nie wypiję, ale w ciastach jest super - delikatnie tylko wyczuwalna.
Wzorek śliczny, a i zielony kolor,który daje herbata matcha bardzo ciekawy:)
ReplyDeleteOj tak, ślicznie wyszło.
DeleteNawet się nie spodziewałam...
:)