Przepis 'Funky beet muffins'.
Składniki:
(oryginalnie - 6 dużych, a u mnie - spokojnie 10 mniejszych)
- 1 duże jajko
- 50ml oleju (3 łyżki)
- 30ml (2 łyżki) soku pomarańczowego, lub mleka
- 100g ugotowanych buraczków, osuszonych kuchennym, papierowym ręcznikiem i startych na tarce
- 100g mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mixed spice, lub może odrobina przyprawy do piernika (nie próbowałam, ale wynik wydaje się podobny)
dodatkowo i opcjonalnie: garstka kropelek z mlecznej czekolady, jakieś 50g
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki i 6 dużych, albo 10 małych (jak na cupcakes) papilotek.
- W sporej misce roztrzep widelcem jajko, olej i sok, lub mleko, a następnie wmieszaj buraczki.
- W osobnej misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia, cukier i mixed spice.
- Wlej mokra mieszankę do suchych składników, wymieszaj delikatnie, ale szybko, wsypujac w międzyczasie groszki czekoladowe.
- Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki - mnie wyszło idealnie 10 jednakowych sztuk, rozdzielonych łyżka do lodów. Piecz przez 15 minut (mniejsze), lub około 20-25 minut (większe). Wyjmij i zostaw do ostudzenia na kratce.
Mniam od dawna chodzi za mną coś z buraków, albo z czerwonej fasoli. Dziś mam w planach muffinki marchewkowe.
ReplyDeleteSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Z buraczkami wypieki bardzo lubimy.
DeleteNa temat fasoli na słodko nie mam zdania niestety...
fajne te muffinki ;) a mojej córce poducha w tle się spodobała ;):)
ReplyDeleteFajne.
DeleteA poduchy zajeżyste! Namyślałam się jakieś pół sekundy, zanim kupiłam.
:)
Bardzo przyjemne połączenie :) Koniecznie muszę wypróbować.
ReplyDelete