Mnie bardzo, ale to bardzo smakował. A pozostała część rodziny miała zdania lekko podzielone. I dobrze - więcej zostało do zamrożenia i przyda się przy innej okazji. Bardzo ładnie komponuje się z zupa (bogate, pomidorowe minestrone), albo marchewkowym, czy batatowym kremem. I potrawami w rodzaju chilli con carne i podobnymi na bazie mięsa mielonego i pomidorów.
Przepis ze strony Netmums: 'Cheesy corn triangles'.
Składniki:
foremka 18 lub 20cm, czyli okolice 6-8 porcji)
- 100g maki pszennej
- 100g maki kukurydzianej (nie skrobi!)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml mleka
- 2 jajka
- 50g masła
- 100g sera żółtego, startego
- 100g puszkowanej kukurydzy, dokładnie odcedzonej
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - wyłóż papierem do pieczenia.
- W sporej misce wymieszaj obie maki i proszek do pieczenia.
- W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep mleko z jajkami.
- Delikatnie stop masło.
- Wsyp ser i kukurydzę do suchej mieszanki, następnie wlej mieszankę jajeczna i stopione masło.
- Wymieszaj - szybko i delikatnie, tylko do połaczenia składników. Przelej do przygotowanej blaszki.
- Wyrównaj wierzch i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotyku i złotawe. Podawaj ciepłe, najlepiej jako akompaniament do dobrej zupy, albo chilli con carne.
CO JESZCZE?
- zostaw garść sera i posyp nim wierzch przed pieczeniem;
- możesz dodać do ciasta także i inne składniki: grzyby, szynkę, może nawet suszone pomidory?;
- w wersji dla dorosłych sprawdzi się papryczka chilli.
jak z kukurydzą biorę w ciemno
ReplyDelete