Składniki:
(u mnie blaszka kwadratowa 20cm, ale nieco większa byłaby lepsza - okolice 20/25cm, lub tortownica 23cm)
- 250g mąki
- 150g masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g dobrego, gęstego jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru
- 5-6 średnich moreli
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Cukier i masło utrzyj mikserem. Dodawaj po jajku i miksuj na jednolitą masę.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy maślanej po dwie łyżki na przemian z jogurtem. Składniki delikatnie mieszaj widelcem.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Morele (umyte, pozbawione pestek i podzielone na ćwiartki) układaj na cieście. Piecz ciasto 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170ºC i pieczemy jeszcze około 40-50 minut.
No comments:
Post a Comment