Saturday 3 June 2017

10 minutowe curry. W pół godziny.... Z ciecierzycy, słodkich ziemniaków i szpinaku.

Na 10-minutowe curry natknęłam się już ponad rok temu. Przy okazji poszukiwania szybkiego, prostego przepisu do wykorzystania w trakcie szkolnej zabawy - Summer Fair. Zdecydowałyśmy, że mięsożercy zadowola się hot-dogami, słodyczożercy ciastkami, a dla reszty przygotujemy jak najprostsze i najszybsze (oraz najtańsze...), warzywne curry. Składniki przeliczyłam tak, by otrzymać 100 porcji, z Makro przytargałyśmy po 8 puszek siekanych pomidorów i ciecierzycy - każda po 2.5kg, kateringowych rozmiarów słój pasty curry, 5kg mrożonego szpinaku i 5 toreb cebuli - potrzebowałyśmy przecież aż 50 sztuk. A z lokalnego sklepiku na rogu doniosłyśmy w ostatniej chwili worek ziemniaków. I, po wielu godzinach raczej, niż po 10 minutach,  powstały w szkolnej kuchni dwa wielkie gary pysznego curry...
Oczywiście w domu nie potrzebuję aż tak wielkich zapasów - chociaż przyznaję, że przyniesione po zabawie resztki okazały się bardzo poręczne przy niejednej okazji. I dlatego postanowiłam trzymać sie oryginalnych proporcji. Ale nie oryginalnego czasu - nie lubię posmaku nieugotowanych pomidorów w daniach, dlatego wolę poświęcić całości odrobinę więcej czasu.

Składniki:
(na 2-3 porcje, ale łatwo można podwoić)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce (ja czasami zapominam dodać i też jest ok)
  • 1 czubata łyżka pasty curry, u mnie łagodna korma
  • 400g puszka siekanych pomidorów
  • 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej
  • 100g szpinaku
  • 2 słodkie ziemniaki, średnie, okolice 200g każdy; obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości 1 kęsa
  • świeża, posiekana kolendra, około 1 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  1. W sporym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać. Dodaj czosnek, jeśli używasz, i pastę curry i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszajac jak najczęściej.
  2. W międzyczasie zagotuj wodę w niewielkim rondelku. Wrzuć słodkie ziemniaki i gotuj około 5 minut - powinny być podgotowane, ale nie całkowicie miękkie i na pewno nie rozgotowane. Odcedź dokładnie. 
  3. Wlej pomidory i około 1/2 puszki wody (tyle, by wypłukać ewentualne resztki). Wsyp ciecierzycę, zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj około 10 minut - pomidory powinny stracić charakterystyczny surowawy posmak.
  4. Dodaj słodkie ziemniaki, dobrze wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj kolejnych 5-7 minut, lub do czasu, aż warzywa będa miękkie. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzuć szpinak. 
  5. Podawaj od razu, z ugotowanym na sypko ryżem basmati i/lub chlebkami naan. Znakomicie nadaje się też do mrożenia - ja do porcji przeznaczonych do zamrażarki nie dodaję szpinaku, można dorzucić go w ostatniej chwili przy odgrzewaniu.    
Przepis z bloga Hungry Healthy Happy.

No comments:

Post a Comment