Na 10-minutowe curry natknęłam się już ponad rok temu. Przy okazji poszukiwania szybkiego, prostego przepisu do wykorzystania w trakcie szkolnej zabawy - Summer Fair. Zdecydowałyśmy, że mięsożercy zadowola się hot-dogami, słodyczożercy ciastkami, a dla reszty przygotujemy jak najprostsze i najszybsze (oraz najtańsze...), warzywne curry. Składniki przeliczyłam tak, by otrzymać 100 porcji, z Makro przytargałyśmy po 8 puszek siekanych pomidorów i ciecierzycy - każda po 2.5kg, kateringowych rozmiarów słój pasty curry, 5kg mrożonego szpinaku i 5 toreb cebuli - potrzebowałyśmy przecież aż 50 sztuk. A z lokalnego sklepiku na rogu doniosłyśmy w ostatniej chwili worek ziemniaków. I, po wielu godzinach raczej, niż po 10 minutach, powstały w szkolnej kuchni dwa wielkie gary pysznego curry...
Oczywiście w domu nie potrzebuję aż tak wielkich zapasów - chociaż przyznaję, że przyniesione po zabawie resztki okazały się bardzo poręczne przy niejednej okazji. I dlatego postanowiłam trzymać sie oryginalnych proporcji. Ale nie oryginalnego czasu - nie lubię posmaku nieugotowanych pomidorów w daniach, dlatego wolę poświęcić całości odrobinę więcej czasu.
Składniki:
(na 2-3 porcje, ale łatwo można podwoić)
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce (ja czasami zapominam dodać i też jest ok)
- 1 czubata łyżka pasty curry, u mnie łagodna korma
- 400g puszka siekanych pomidorów
- 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej
- 100g szpinaku
- 2 słodkie ziemniaki, średnie, okolice 200g każdy; obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości 1 kęsa
- świeża, posiekana kolendra, około 1 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- W sporym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać. Dodaj czosnek, jeśli używasz, i pastę curry i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszajac jak najczęściej.
- W międzyczasie zagotuj wodę w niewielkim rondelku. Wrzuć słodkie ziemniaki i gotuj około 5 minut - powinny być podgotowane, ale nie całkowicie miękkie i na pewno nie rozgotowane. Odcedź dokładnie.
- Wlej pomidory i około 1/2 puszki wody (tyle, by wypłukać ewentualne resztki). Wsyp ciecierzycę, zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj około 10 minut - pomidory powinny stracić charakterystyczny surowawy posmak.
- Dodaj słodkie ziemniaki, dobrze wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj kolejnych 5-7 minut, lub do czasu, aż warzywa będa miękkie. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzuć szpinak.
- Podawaj od razu, z ugotowanym na sypko ryżem basmati i/lub chlebkami naan. Znakomicie nadaje się też do mrożenia - ja do porcji przeznaczonych do zamrażarki nie dodaję szpinaku, można dorzucić go w ostatniej chwili przy odgrzewaniu.
No comments:
Post a Comment