Generalna inspiracja z bloga Kuchnia Ellie.
Składniki:
(blaszka 20/30cm, okolice 4 porcji)
- gotowe, rozwałkowane ciasto francuskie - moje ma 320g
- 1 łyżka oleju
- 2 zabki czosnku
- 2 zielone cebulki sałatkowe
- 100g szpinaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100g sera koziego, miękkiego i twarożkowatego
- 5 jajek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę - wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Wyklej blaszkę ciastem, ponakłuwaj widelcem i piecz przez 10 minut - do złotawego koloru. Wyjmij i zostaw do przestudzenia.
- Na sporej patelni rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze zamieszaj. Dodaj posiekana cebulkę i szpinak. Smaż, często mieszajac, aż szpinak zwiędnie. Dopraw do smaku sola.
- Na lekko przestudzonym spodzie z ciasta wyłóż warstwę szpinaku. Następnie poukładaj pokruszony kozi ser i przekrojone na połówki pomidorki. Zalej jajkami roztrzepanymi z jogurtem i doprawionymi do smaku sola i pieprzem. Piecz około 30 minut, lub do czasu, aż masa jajeczna będzie ścięta i złotawa. Przestudź przez kilka minut, porcjuj i podawaj. Pyszna w towarzystwie sałatki coleslaw.
No comments:
Post a Comment