Thursday 25 May 2017

Tarta z ciasta francuskiego, ze szpinakiem, serem kozim i pomidorkami koktajlowymi...


Generalna inspiracja z bloga Kuchnia Ellie.
Składniki:
(blaszka 20/30cm, okolice 4 porcji)
  • gotowe, rozwałkowane ciasto francuskie - moje ma 320g
  • 1 łyżka oleju
  • 2 zabki czosnku
  • 2 zielone cebulki sałatkowe
  • 100g szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100g sera koziego, miękkiego i twarożkowatego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę - wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Wyklej blaszkę ciastem, ponakłuwaj widelcem i piecz przez 10 minut - do złotawego koloru. Wyjmij i zostaw do przestudzenia. 
  2. Na sporej patelni rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze zamieszaj. Dodaj posiekana cebulkę i szpinak. Smaż, często mieszajac, aż szpinak zwiędnie. Dopraw do smaku sola. 
  3. Na lekko przestudzonym spodzie z ciasta wyłóż warstwę szpinaku. Następnie poukładaj pokruszony kozi ser i przekrojone na połówki pomidorki. Zalej jajkami roztrzepanymi z jogurtem i doprawionymi do smaku sola i pieprzem. Piecz około 30 minut, lub do czasu, aż masa jajeczna będzie ścięta i złotawa. Przestudź przez kilka minut, porcjuj i podawaj. Pyszna w towarzystwie sałatki coleslaw.   

No comments:

Post a Comment