Przepis, lekko zmieniony, z bloga Mgotuje.
Składniki:
(na jakieś 4 porcje)
- 1/2 szklanki kaszy kuskus (suchej)
- puszka tuńczyka w oleju lub oliwie, odsaczonego z nadmiaru zalewy
- puszka, mała, kukurydzy (około 200g), dokładnie odcedzonej
- 1/2 średniej, czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kosteczkę
- sól i pieprz
- 3 czubate łyżki majonezu
- Kuskus wsyp do szklanej miseczki, lub niewielkiego garnuszka, i zalej wrzaca woda - około 1cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj złożona na pół ściereczka. Zostaw do całkowitego ostudzenia.
- W sporej misce wymieszaj kuskus z tuńczykiem, papryka i kukurydza. Dopraw do smaku i delikatnie wmieszaj majonez. Ja najbardziej lubię świeża, w temperaturze pokojowej, ale sałatka wytrzyma w lodówce, w szczelnym pojemniku, 2 dni.
No comments:
Post a Comment