Wednesday 24 May 2017

Sałatka z kuskus i tuńczykiem...


Przepis, lekko zmieniony, z bloga Mgotuje.
Składniki:
(na jakieś 4 porcje)
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus (suchej)
  • puszka tuńczyka w oleju lub oliwie, odsaczonego z nadmiaru zalewy
  • puszka, mała, kukurydzy (około 200g), dokładnie odcedzonej
  • 1/2 średniej, czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kosteczkę
  • sól i pieprz
  • 3 czubate łyżki majonezu
  1. Kuskus wsyp do szklanej miseczki, lub niewielkiego garnuszka, i zalej wrzaca woda - około 1cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj złożona na pół ściereczka. Zostaw do całkowitego ostudzenia.
  2. W sporej misce wymieszaj kuskus z tuńczykiem, papryka i kukurydza. Dopraw do smaku i delikatnie wmieszaj majonez. Ja najbardziej lubię świeża, w temperaturze pokojowej, ale sałatka wytrzyma w lodówce, w szczelnym pojemniku, 2 dni. 

No comments:

Post a Comment