Ditali to charakterystyczny makaron (krótkie, niewielkie rureczki), który nadaje się idealnie, jako dodatek do zup. Albo dodatek do dzieci... ;) Wystarczy dorzucić 2-3 rodzaje warzyw, może trochę jakiejś ryby (tuńczyk, łosoś), dobrej oliwy, czy startego Parmezanu i obiad gotowy. I to w mniej-więcej 15 minut! A wszystko w wersji łatwej do pojadania małymi łapkami uzbrojonymi w łyżkę.
A ja zawsze poszukuję i bardzo doceniam każda propozycję dania na szybko. Bo tak: szkoła zaczyna się o 8.55, a przedszkole o 9.00. To drugie kończy się o 12.00, a ta pierwsza o 3.30. Pomiędzy zawsze trafi się jakieś zajęcie: a to wizyta u lekarza, czy pielęgniarki, a to szczepienie (te akurat mamy już z głowy, aż do za rok), a to zabawna grupa dla maluchów... A w międzyczasie norma normalna, czyli sprzatanie, gotowanie i pranie... Podsumowujac: jeśli trafia się obiad, który trzeba przygotowywać przez 3 godziny, i w 4 etapach, to ja odpadam. W przedbiegach. Wysiadam. Wymiękam. Nawet nie walczę. I dlatego mam cała szafkę najróżniejszych makaronów zawsze gotowych do akcji. I lodówkę z kolekcją serów, oraz zamrażarkę pełną sosów...
:)
Składniki:
(na jakieś 3 porcje, lub 1 dorosła osoba i 3 dzieci)
- około 300g fileta z łososia (zwykle 2 sztuki)
- oliwa
- sok z cytryny
- 250g makaronu ditali
- 2 niewielkie, żółte papryki, oczyszczone i posiekane na niewielkie kawałki
- 1 niewielka cukinia, posiekana na niewielkie kawałki
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
- sól i pieprz, do smaku
- 3 czubate łyżki drobniutko startego Parmezanu
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Łososia ułóż na kawałku folii aluminiowej, wystarczajaco dużym, by można było spokojnie zawinąć brzegi, tworząc niewielki 'namiot' nad rybą. Pokrop oliwą i sokiem z cytryny i piecz przez około 20 minut, lub do czasu, aż ryba będzie gotowa. Można użyć od razu, lub zostawić w temperaturze pokojowej na czas przygotowania makaronu.
- Makaron ugotuj w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, według opisu na opakowaniu. Odcedź dokładnie, zachowujac około 1/2 szklanki wody z gotowania.
- W międzyczasie rozgrzej oliwę na sporej patelni. Wrzuć paprykę i smaż przez 2-3 minuty, dodaj cukinię i smaż kolejne 2-3 minuty. Warzywa powinny być ugotowane, ale nie całkowicie rozmiękłe. Wmieszaj pomidory i olej.
- Wsyp makaron do warzyw, razem z Parmezanem, i delikatnie wymieszaj. Jeśli całość wydaje się za sucha wlej odrobinę wody z makaronu, lub dodatkowa oliwę. Rozdziel pomiędzy talerze i ułóż na wierzchu rozdrobnionego łososia. Podawaj od razu, najlepiej z kwałkiem dobrego pieczywa czosnkowego.
No comments:
Post a Comment