Jem mój jogurt codzienny, posypany pestkami dyni, siekanymi suszonymi owocami i pokruszonymi płatkami śniadaniowymi - koniecznie razowymi i koniecznie z wysoka zawartościa włókna, i zastanawiam się, co też pojadaja inni...
:)
Chiny: tradycyjne śniadania różnia się w zależności od regionu, ale połaczenie smażonych 'pałeczek' z ciasta (you tiao) i ciepłego mleka sojowego jest preferowane przez miliony. Popularne sa też dim sum i zupy na ciepło, jak congee. (Źródło)
Congee to ryżowa owsianka. Generalnie: ryż ugotowany w sporej ilości płynu, tak, by ostateczny efekt przypominał kremowa i miękka owsiankę. Jest tyle metod i przepisów na jej przygotowanie, ile przygotowujacych mam i babć. Podobne danie znane jest, jako okayu w Japonii, juk w Korei i jok w Tajlandii. Podstawa jest ugotowany ryż, a regionalne dodatki decyduja o całej mozaice smaków i struktur - kimchi i solona ryba w Korei, albo wieprzowina ze smażonym czosnkiem i zielonymi cebulkami na Filipinach. Congee może też być słodzone cukrem i podawane z owocami.
Zwykle robi się je na kuchence, ale często elektryczne garnki do gotowania ryżu maja opcję 'congee', co oznacza, że można przygotować wszystko wieczorem, a rano pozostaje cieszyć się gotowym śniadaniem.
Dodatkowy płyn użyty przy przygowananiu congee oznacza, że kubeczkiem ryżu można obdzielić cała rodzinę. (Źródło i przepis)
You Tiao usmażone na głębokim oleju patyczki z ciasta, podawane z kubeczkiem ciepłego mleka sojowego, czli chińska, niesłodka wersja kawy z paczkiem. (Źródło i przepis). Akurat w tej kwestii mam niewielkie doświadczenie. Otóż wiele lat temu zakupiłam owe w londyńskim China Town... Rozczarowałam się ogromnie, bo o ile wszelakie drożdżowe chińskie bułeczki sa przepyszne i mocno przypominaja polskie wypieki, o tyle długachne, apetycznie wygladajace paczki były mało zjadliwe... Ale, uczymy się przecież na błędach... :)
Jian Bing, to jajeczny, śniadaniowy naleśnik, gdzie warstwa ciasta jest pokryta cieniutkim omletem i nakrapiany zielona cebulka. (Przepis)
Inne chińskie dania śniadaniowe: Luo Buo Gao (parowane ciasto z rzepy), bułki nadziewane wieprzowina i Jin Dui(słodkie kulki z ryżu z sezamem, nadziewane pasta z lotosu, lub fasoli na słodko).
Ja wszystko inne na tym świecie, takzże i chińskie śniadanie, to raczej kwestia smaku wyuczonego i nabytego. Rozgotowany ryż nigdy mnie specjalnie nie przekonywał do siebie. Ale zgaduję, że zamaskowany odpowiednimi dodatkami byłby zjadliwy. Może niekoniecznie na śniadanie... Naleśnik-omlet? Czemu nie? Więcej o chińskich tradycjach dotyczacych jedzenia można poczytać w ksiażce 'Shark's Fin & Sichuan pepper'.
No comments:
Post a Comment