Zosina w pierwszym podejściu pochłonęła 4... :) Kilka rozeszło się z powodzeniem podczas śpiewajacej grupy dla maluchów, resztę zjadło wygłodniale po wyjściu ze szkoły rodzeństwo. Mało powiedzieć 'do następnego dnia', raczej 'do popołudnia' nic nie zostało...
Inspiracja z bloga Sto kolorów kuchni, a oryginalnie z ksiażki 'Słodkie' Elizy Mórawskiej.
Składniki:
(na 12 niewielkich sztuk)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 małe jabłko starte na tarce
- 120 g startej marchwi
- 80 ml oleju
- 50 g orzechów
- 50 g rodzynek
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- Do miski wsyp mąkę, proszek, cynamon i sól. Jajka ubij z cukrem, dodać olej i starte jabłko i marchew. Wymieszaj. Wsyp rodzynki i orzechy. Całość przelej do miski z mąką i niedbale wymieszaj.
- Mieszankę rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki. Wstaw do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
No comments:
Post a Comment