Przepis pochodzi z ksiażki '1 mix, 50 cakes'.
Składniki:
(na foremkę-wieniec)
- 175g maki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 175g miękkiego masła, lub margaryny do pieczenia
- 175g drobnego cukru
- 3 jajka, roztrzepane w miseczce
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Rozgrzej piekarnik do 160stC. Przygotuj foremkę - posmaruj odrobina oleju, lub masła, a najlepiej wyłózż kawałkiem pergaminu do pieczenia. Moja foremka jest silikonowa, a mimo to miałam problem z wyjęciem ciasta - następnym razem zdecydowanie użyję pergaminu.
- Przesiej makę z prszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodaj masło, cukier i jajka. Ubij mikserem na gładka masę, a następnie przełóż połowę do osobnej miski.
- Wymieszaj czekoladę z mlekiem i wmieszaj do jednej połowy ciasta. Wlej ekstrakt waniliowy do drugiej miski z ciastem i delikatnie wymieszaj. Nakładaj łyżki ciasta w alternatywnych kolorach do przygotowanej foremki, a następnie delikatnie zamieszaj patyczkiem, lub wykałaczka - dla stworzenia marmurkowego efektu.
- Piecz przez 40-50min, aż ciasto będzie ładnie wyrośnięte i złoto-brazowe. Zostaw do przestudzenia w foremce na 10 minut, a następnie wyjmij na kratkę. Posyp cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment