Saturday 9 April 2016

Muffiny gruszkowo-imbirowe. Na pożegnanie zimy...

Niby wiosna już trwa. Kalendarzowo. Niby kwiaty powolutku i nieśmiało zakwitaja tu i tam, a drzewa wypuszczaja zielone paczki... Ale generalnie jakoś tak nijako jest... Zimnawo, mokrawo... Jakby pani Wiosenka nie mogła sieę zdecydować: pójść sobie, czy zostać?
Stad ostatnia próba wygonienia zadomowionej Zimy: rozgrzewajace połaczenie imbiru  i gruszek... 
Pomysł ze strony BBC Good Food.

Składniki:
(oryginalnie na 9 sztuk, mnie wyszło bardzo spokojnie 11)
  • 75g masła, lub margaryny do pieczenia
  • 75g drobnego cukru do wypieków
  • 2 średnie jajka, roztrzepane widelcem w miseczce
  • 2 średnie gruszki, obrane, oczyszczone i posiekane
  • 2 1/2cm kawałek krystalizowanego imbiru, posiekany drobniutko
  • 4 łyżki mleka
  • 175g jogurtu naturalnego
  • 175g maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 9 papilotkami.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszysta, kremowa mase. Stopniowo dodawaj jajka, miksujac cały czas - jeśli masa zacznie się brzydko zserzać dodaj łyżkę maki.
  3. Wymieszaj mleko z jogurtem, a osobno makę z proszkiem do pieczenia, sola i imbirem. Łyżka dodawaj do masy maślanej, na zmianę, po około 1/4 mieszanki jogurtowej i macznej. Zasada jak przy muffinach - mieszamy delikatnie i szybko, ale nie za długo. Na koniec wmieszaj gruszki i imbir.
  4. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz około 20-25min. Wyjmij i zostaw do ostudzenia na kratce. 

No comments:

Post a Comment