Zdecydowanie zjadliwe wyszły... Nawet, jeśli odrobinę zbyt kruche - w oryginale był ryż preparowany (1.5 szklanki) i zapewne jego zamiana na mocno dziecinne płatki śniadaniowe Rice Krispies zaważyła o ich nieco innej konsystencji. Następnym razem pofatyguję się po prostu do pobliskiego sklepu i zakupię ryż preparowany...
:)
Składniki:
(na blaszkę 20/30cm, lub mniejsza, czyli około 15 batoników)
- 60g masła
- 60g miodu
- 80g brązowego cukru
- 100g masła orzechowego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki ryżowych płatków śniadaniowych (Rice Krispies)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki pestek dyni
- W średniej wielkości garnku podgrzej masło, miód, cukier i masło orzechowe - do rozpuszczenia cukru. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z palnika.
- W misce wymieszaj pozostałe składniki. Wsyp do masy miodowo-orzechowej i dokładnie wymieszaj tak aby płatki i ryż były dokładnie pokryte.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gotową masę i dobrze dociśnij łyżką natłuszczoną olejem, lub silikonowa szpatułka. Włóż do lodówki, do momentu stężenia. Pokrój na podłużne batoniki.
No comments:
Post a Comment