Saturday 23 April 2016

Batoniki śniadaniowe z masłem orzechowym...

Zdecydowanie zjadliwe wyszły... Nawet, jeśli odrobinę zbyt kruche - w oryginale był ryż preparowany (1.5 szklanki) i zapewne jego zamiana na mocno dziecinne płatki śniadaniowe Rice Krispies zaważyła o ich nieco innej konsystencji. Następnym razem pofatyguję się po prostu do pobliskiego sklepu i zakupię ryż preparowany...
 
:)
 
Inspiracja z bloga Pyry na Gaz.


Składniki:
 
(na blaszkę 20/30cm, lub mniejsza, czyli około 15 batoników)
 
  • 60g masła
  • 60g miodu 
  • 80g brązowego cukru 
  • 100g masła orzechowego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki ryżowych płatków śniadaniowych (Rice Krispies)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  1. W średniej wielkości garnku podgrzej masło, miód, cukier i masło orzechowe - do rozpuszczenia cukru. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z palnika. 
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki. Wsyp do masy miodowo-orzechowej i dokładnie wymieszaj tak aby płatki i ryż były dokładnie pokryte.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gotową masę i dobrze dociśnij łyżką natłuszczoną olejem, lub silikonowa szpatułka. Włóż do lodówki, do momentu stężenia. Pokrój na podłużne batoniki.

No comments:

Post a Comment